top of page
Zoeken

Baby: Wasbare luiers - het begin

  • Foto van schrijver: Duurzame Zusjes
    Duurzame Zusjes
  • 10 sep 2022
  • 5 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 21 sep 2022

Op het moment is ons dochtertje 3,5 maand oud. Voordat ze geboren werd, had ik me al voorgenomen om wasbare luiers te gaan gebruiken. Inmiddels heb ik allerlei systemen geprobeerd, maar ben ik helaas nog niet onverdeeld positief. Het is dus nog een work-in-progres, maar ik zal vertellen wat ik tot nu toe gevonden heb.


Hoe werkt het

Eerst maar even de simpele uitleg over hoe een wasbare luier werkt. Wanneer je begint, is het soms best nog even zoeken, want er zijn flink wat verschillende systemen. Maar als je het eenmaal weet, dan is het vrij logisch. Als je dit al weet, kun je dit deel uiteraard skippen.

Goed.. het komt er simpelweg op neer dat de luier altijd uit twee delen bestaat:

  1. een absorberend (binnen)deel

  2. een waterdicht (buiten)deel


De verschillende systemen zijn grofweg in te delen in de volgende categorieƫn:

  • Losse onderdelen: een losse inlegger, SIO (snap-in-one, inlegger met drukknoopjes), een strikluier of een vouwluier met hier overheen een waterdicht overbroekje

  • Pocketluiers: een overbroekje met voering waartussen inleggers worden geplaatst

  • Alles-in-ƩƩn (AIO, all-in-one): beide delen aan elkaar vastgemaakt, vaak kun je de absorberende kern als flap naar buiten trekken, zodat het beter droogt in de was


De sluiting van de luiers kan met drukknoopjes of met klittenband zijn, dit is per fabrikant en type verschillend. Zelf ben ik meer fan van drukknoopjes, omdat deze op lange termijn mooier blijven in de was. Daarover later meer.


Het wassen gebeurt gewoon in de wasmachine op 60 graden met een koude voorwas. Tijdens de voorwas lost alle viezigheid op en dat verdwijnt via het riool. Tijdens de hoofdwas worden de luiers dan weer lekker schoon door de hogere temperatuur. Wanneer je nog wat gele sporen ziet, hang je de natte luier in het zonnetje en dan verdwijnen de vlekken binnen een paar uurtjes (dat werkt ook met rompertjes of andere kleding). Bij sommige merken wordt geadviseerd om de overbroekjes op 40 graden te wassen, vanwege de samenstelling van de stof.


Om de grootste viezigheid op te vangen, kun je in de binnenkant een inlegvel gebruiken. De plas gaat hier doorheen naar de absorberende inlegger/booster/kern, maar de vastere viezigheid blijft er op liggen. Wanneer je dan dus een nr.2-situatie hebt, gooi je het vel weg bij het restafval. Bij een plasluier kun je het inlegvel in een wasnetje wassen en een tweede keer gebruiken.


v.l.n.r. Hu-Da voorgevormde binnenluier (newborn) met Milovia overbroekje, zelfgemaakte inlegger met Milovia overbroekje, wegwerpluier


Het simpele systeem

Voordat ons mini-mensje geboren werd, had ik al stevig zitten Googlen en Youtuben om een eerste keuze te kunnen maken uit de verschillende systemen. Ik heb geen mensen in mijn omgeving die wasbare luiers gebruiken, dus moest ik alles uitzoeken via internet. Gelukkig is daar genoeg te vinden. Ik ben uiteindelijk uitgekomen op het eenvoudige systeem van: een overbroekje met hierin ƩƩn of meerdere losse inleggers. Je hoeft dan vaak bij een plasluier alleen de inlegger(s) te vervangen. De overbroekjes van Milovia kocht ik via Marktplaats. Het zijn broekjes die je eventueel kunt verkleinen met drukknoopjes en ze hebben leuke vrolijke printjes. Mijn moeder maakte 30 stuks inleggers van oude moltons en (oogjes)luiers. Inmiddels ben ik er achter dat deze stoffen goed absorberen, maar tegelijk vrij stijf zijn en dit laatste is niet ideaal voor een inlegger. Je wilt dat het pakket tussen de beentjes een beetje soepel is en het liefst zo slank mogelijk. Voor nu gebruik ik ze wel, maar ondertussen zoek ik nog naar betere inleggers. Deze inleggers zijn wel enorm handig als onderlegger, zodat het verschoonkussen schoon blijft.


Het nadeel van dit simpele systeem is dat het vrij lekgevoelig is. Dit geldt vooral voor nr.2. Een plas wordt mooi geabsorbeerd, maar een grotere boodschap komt soms (bijna) buiten kijken langs de elastieken van het overbroekje. Dit systeem gebruik ik dan ook alleen overdag als we thuis zijn.


Het leek me een eenvoudige oplossing om op zoek te gaan naar een overbroekje met een extra rand elastiek, een lekgootje. Ook deze vond ik via Marktplaats van het merk Blümchen. Jammergenoeg sluiten de randen (nu nog) niet mooi aan. De stof is namelijk redelijk stug en bij de geplooide randen - met het elastiek erin - komt er te veel stof bij elkaar. Dat gaat nog niet helemaal goed rondom de kleine beentjes. Wellicht kan ik deze broekjes wel gebruiken wanneer ze ouder is en wat dikkere beentjes heeft.


v.l.n.r. Hu-Da voorgevormde binnenluier (newborn) met Milovia overbroekje, zelfgemaakte inlegger met Milovia overbroekje, wegwerpluier


Meer zekerheid

Omdat ik ook wasbaar wil kunnen gebruiken als we eropuit gaan, ging ik op zoek naar een systeem wat meer zekerheid biedt. Ik kwam uit bij de voorgevormde (binnen)luier van Hu-Da. De reviews waren lovend, dus bestelde ik 2 luiers in de normale maat. Nu ben ik misschien een beetje verwend met wegwerpluiers, maar deze luiers vind ik echt kolossaal! Ik bestelde daarom ook maar 2 newborn-varianten. Deze sluiten (voor nu) wel mooi aan, maar hier zal ze vrij snel uitgegroeid zijn en dan is de stap naar de normale variant toch best groot. Het blijft een stevig pakket om het kontje, maar dat moet ik misschien maar gewoon accepteren als ik over wil op wasbaar.


Het vervelende van deze binnenluier vind ik wel het klittenband. Voordat de luier de wasmachine in gaat, controleer ik altijd of het klittenband goed dicht zit, maar toch raakt dit op de ƩƩn of andere manier los en plakt dan vast op een ander deel van de luier. Hierdoor raakt de stof beschadigd en ik vind dat de luiers dan ook snel lelijker worden.


Verder heeft deze binnenluier een redelijk lange droogtijd. Zodra de luier uit de machine komt, moet deze - op een zonnige dag - toch minstens een volle dag drogen. Zelfs als hij uit de droger komt (welke verder gevuld is met handdoeken), is hij nog niet helemaal droog en moet hij dus nog ruim een dag verder drogen aan de lijn. Je kunt misschien begrijpen dat het dan behoorlijk frustrerend is wanneer mevrouwtje de luier binnen een uur weer volgeplast heeft en je dit hele 'was en droog'-proces weer opnieuw in kan.


v.l.n.r. Milovia overbroekje met inlegger, Pocketluier van Little Lamb, AIO van Happy Bear, AIO van Modern Cloth Nappies, wegwerpluier, Blümchen overbroekje met inlegger


Andere systemen

Er zijn natuurlijk nog veel meer systemen te krijgen. Daarom heb ik ook wat andere varianten aangeschaft om uit te proberen.


Bij supermarkt Hoogvliet kocht ik een alles-in-ƩƩn-luier van het merk 'Happy Bear' en online ƩƩn van 'Modern Cloth Nappies'. Online kocht ik verder ook nog een pocket-luier van 'Little Lamb'. Alledrie de luiers vind ik behoorlijk groot voor een kindje van 3 maanden (bijna 5 kg). Het is zelfs zo dat onze meid veel van haar kleertjes niet meer past met zo'n pakket om haar bips. Misschien passen ze beter wanneer ze ouder is en komt alles dan wat meer in verhouding, maar voor nu vind ik het allemaal nog iets te veel van het goede.


v.l.n.r. Milovia overbroekje met inlegger, Pocketluier van Little Lamb, AIO van Happy Bear, AIO van Modern Cloth Nappies, wegwerpluier, Blümchen overbroekje met inlegger


Conclusie

Inmiddels ben ik er achter dat ik het systeem met de losse inleggers het prettigst vind. Het zijn mooie slanke luiertjes en het is weinig volume in de was. Om dit systeem beter en betrouwbaarder te krijgen, wil ik dunnere inleggers maken en moeten de overbroekjes een lekgootje hebben en tegelijkertijd wel soepel zijn. Daar ga ik dus naar op zoek.


Voor nu houd ik het binnenshuis bij het simpele systeem met losse inleggers in een overbroekje en buitenshuis nog bij wegwerpluiers. Maar ik ga er naartoe werken dat ik uiteindelijk helemaal over kan op wasbaar, want dat is toch het beste voor het milieu en dus ook voor onszelf. Wordt vervolgd!



Mocht je tips hebben, laat het dan vooral weten! Ik ben heel benieuwd hoe jullie omgaan met lekkages, welk systeem je gebruikt en hoe je tot een keuze bent gekomen.

Ā 
Ā 
Ā 

Comments


Schrijf je in, zodat je geen blog meer mist!

Bedankt voor het inschrijven!

  • Instagram - Black Circle

Heb je een vraag of opmerking? Stuur ons gerust een mailtje!

zerowaste, natuurlijke schoonmaakmiddelen & duurzaam huishouden

bottom of page